En nu wordt het spannend

Hellome is er klaar voor

In 2006 bedachten we het concept Hellome al. In 2008 begonnen we eens langzaam wat te schetsen en te prutsen en in 2009 begonnen we gewoon met tekenen en bouwen.

Als je vacatures van uitzendbureaus online kunt laten zien, dan kunnen wij met "Hellome" wel kandidaten van uitzendbureaus laten zien. Veel partijen zijn doorlopend bezig met hun vraagkant, dan maken wij toch een portal voor de aanbodkant?!

We hebben ons dan ook "laten inspireren" door Funda. Eén site, het gehele aanbod. Geen huizen, wel kandidaten van commerciele arbeidsbemiddelaars. Heel veel moeilijker is het dan ook niet. Eind 2011 was de eerste versie klaar, met bloed, zweet en tranen gebouwd door de boys van Get.Noticed. Vol goede moed gingen we in gesprek met directies van Adecco, Randstad, Tempo-team, USG, Brunel en meer en vaak kregen we dezelfde reactie:
Gaaf concept, simpel concept. Maar we gaan geen 10.000 kandidaten handmatig inkloppen, veel te duur. Ook dat klinkt vrij logisch als je erover nadenkt.

Vanaf 2012 zijn we dan ook bijzonder geconcentreerd in gesprek gegaan met de belangrijkste software leveranciers voor de uitzendbranche en werving & selectie in Nederland.. Wat is er nu mooier voor een intercedent of consultant dan een kandidaat die in je eigen systeem staat en je met één druk op de knop aan de wereld kenbaar kunt maken, door hem op Hellome.nl te plaatsen. De werkgever reageert op je kandidaat je nieuwe klant meldt zich zelf aan.

Het concept sprak meer professionals aan, want in februari 2013 vielen we flink in de prijzen bij het Flex Innovatie Fonds en daar zijn we nog steeds trots op, zeker als je weet welke autoriteiten er in de jury zaten. Nog steeds zijn we de organisatie dankbaar voor de kans, het podium en de prijzen.

Helaas voor ons zijn die technische koppelingen met de softwarepartijen geen trajecten die in een week, of zelfs in een paar maanden worden gerealiseerd. Veel werken, aanpassen, terug naar de tekentafel en testen om alles extreem goed op te leveren. Als de uitzendbureaus beginnen met plaatsen, willen we ook dat ze structureel gebruik van de site blijven maken. De techniek moet gewoon staan als een huis.

En nu in de zomer van 2013 is "het ure u" dan eindelijk hier! De komende weken gaan we met "echte" bureaus live kandidaten ontvangen van drie geweldige partners: FlexService, CTB|Flex en Otys. Later dit jaar meer

Tags: Arbeidsmarkt

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op, de koffie staat klaar!

Contact opnemen