Wat is Bootstrap

Mobile first full-responsive framework

Wat is Bootstrap?

Bootstrap is een mobile first full-responsive framework oorspronkelijk ontwikkeld door een designer en developer binnen het Twitter team. Het framework is ontwikkeld met maar één doel voor ogen, het creëren van een opensource framework en toolset waarmee webontwikkelaars/internetbureaus/creatievelingen snel en kwalitatief hoogstaande responsive websites kunnen ontwikkelen. Bootstrap is het skelet, de fundering waar designers mee aan de slag kunnen, hierdoor kunnen wij (als internetbureau) meer aandacht besteden aan design, conversie en usability in plaats van de technische uitwerkingen en uitdagingen van de onderliggende responsive techniek.

 

De opkomst van Bootstrap

Responsive design is een nieuwe en uitdagende tak binnen webdesign en is sinds enkele jaren steeds dominanter aan het worden. Dit bracht in eerste instantie een aantal uitdagingen met zich mee, de manier van werken werd ten eerste cruciaal anders en de internetwetten die al ruim 15 jaar nagenoeg heilig waren binnen de branche, zijn nu niet relevant meer of moesten grondig worden bijgesteld.  De groeiende populariteit van tablets en smartphones  zorgden voor een verschuiving binnen de webwereld, voor het eerst zagen webbeheerders grote aantallen bezoekers van andere bronnen dan desktops op hun websites komen. Voor deze groeiende groep gebruikers moest een oplossing bedacht worden,  deze werd uiteindelijk gevonden in responsive design, een website die zich aanpast aan het device waarmee de gebruiker de website bezoekt. Echter was responsive design nog zo nieuw en revolutionair dat er nog geen standaarden of  afspraken bestonden over hoe zo'n website opgebouwd dient te worden. Er waren nog geen “Guru's” die precies wisten wat het beste plan van aanpak was, de markt deed maar wat ( en de resultaten waren enorm verdeeld ).

 

Oldschool

Designers en developers waren lang af aan het tasten naar wat nou de beste manier is om kwalitatief maar kosten efficiënt responsive websites te produceren, want het maken van een responsive website is enorm arbeidsintensief vergeleken met "oldschool" static websites. De heren van o.a. Twitter zagen dit probleem ook en gebruikten hun uitgebreide kennis en ervaring van het web om een framework te ontwikkelen dat niet alleen voor nieuwe standaarden binnen webdesign zou zorgen, maar het ook mogelijk zou maken om snel en efficiënt responsive websites te produceren. Voor de professionele branch was o.a. Bootstrap natuurlijk de oplossing waar al jaren naar gezocht werd.

 

De kracht van bootstrap en rapid prototyping

Natuurlijk zijn er altijd puristen die het gebruik van frameworks en libraries (zoals jQuery) afraden en de voorkeur genieten aan handgeschreven code die perfect geoptimaliseerd is voor het project in kwestie. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, mits de deadline het toestaat, je voldoende development kracht hebt en genoeg tijd reserveert voor een uitgebreide debug periode.  Je code zou dan theoretisch gezien netter en sneller moeten zijn.

 

Echter weegt dit niet op tegen de baten van Bootstrap:

  • Twitter staat achter bootstrap, dit garandeert professionele ondersteuning met periodieke updates.
  • Opensource framework, iedereen is vrij om er zelf op verder te bouwen.
  • Eén programmeer standaard, makkelijk op te pikken door collega's of door derde partijen.
  • Rapid prototyping, hierdoor is het mogelijk om strakkere deadlines te realiseren en efficiënter te werken. Je halveert de ontwikkeltijd die nodig is voor het maken van responsive websites.
  • Minder arbeidsintensieve debug periode, de code van Bootstrap wordt constant grondig getest en verbeterd dankzij miljoenen gebruikers.
  • Erg schaalbaar, de website is makkelijk aan te passen en uit te breiden nadat deze is opgeleverd. Weinig last van conflicten in de code.
Tags: Webdesign

Wil je meer informatie?

Neem contact met ons op, de koffie staat klaar!

Contact opnemen