Hoe kunnen we je helpen?

Welkom in de hybride arbeidsmarkt: waarom het tijd is voor vacaturetitels met (OMS)

23-09-2020

Een krappe arbeidsmarkt, corona, de scheefgroei in vraag en aanbod, een spontane hittegolf, een nieuw ontdekte mierensoort en de veranderende economie maken een hele bijzondere cocktail van de arbeidsmarkt die we de komende jaren gaan zien met z’n allen.

Iedereen die al wat langer meedraait heeft vette en magere jaren gezien in Nederland. Dat vertaalde zich altijd vrij traditioneel in de combinatie van veel werklozen, weinig vacatures of precies andersom. Vraag en aanbod zijn nooit in balans. Sterker nog het verschil tussen deze posten is het grootste bestaansrecht voor alle uitzendbureaus’, detacheerders, werving & selectiebureaus et cetera.

Dus we dealen nu met corona, onze Koning voorspelde op Prinsjesdag een stevige economische daling en wij weten al lang hoe de markt er uit gaat zien.

Of toch niet? Ik denk dat niets is wat het lijkt, daarom leg ik graag uit wat ik heb omgedoopt tot de hybride arbeidsmarkt (je kunt jezelf maar ergens onsterfelijk mee willen maken).

Arbeidsmarkt kengetallen december 2019 vs. september 2020


Eind vorig jaar, een all-time-high als het aankwam op unieke openstaande vacatures. We wisten van gekkigheid niet hoe we aan kwalitatieve instroom konden komen. Nieuwe uitzendbureaus popte als paddenstoelen uit de grond op elke hoek van de straat. Employer Value Propositions werden met de week scherper gemaakt en campusrecruitment begon voortaan ongeveer in groep 6 op de lokale basisschool (van een beetje overdrijven is nog nooit iemand ziek geworden).

Even een duik in de cijfers:

December 2019

 • 285.000 unieke openstaande vacatures
 • 302.000 werklozen

Fast forward 9 maanden later en we staan er zo voor:

September 2020

 • 226.000 unieke openstaande vacatures
 • 419.000 werklozen

Vergelijk in driekwartjaar (waarvan zes maanden doordrenkt met corona):

 • Unieke opstaande vacatures -21%
 • Werklozen  +39%

Hoe onze wereld er binnen een half jaar anders uit kan zien?!

(Bron: CBS en Werk.nl)
 

Helder verhaal toch?

Goed verhaal lekker kort, iedereen ziet waar dit heen gaat. Het aantal vacatures zakt in rap tempo en de werkloosheid stijgt, directe flashback naar 2001 en 2008. Maar nu komt de aap uit de mouw. Het aantal vacatures gaan de komende jaren niet dalen maar stevig stijgen.

Ik hoor je denken …Hoe dan? Nou, zo dan!

Hier, dit zijn ze: onze babyboomers scheiden er mee uit. Houdoe en bedankt olé olé zeggen we in Brabant en dat zegt deze generatie ook tegen werkgevend Nederland. Waarom? Ze gaan met pensioen, daarom. En dat zijn er best veel kan ik je melden!

Instroom versus uitstroom


Ik heb direct mijn CBS-arbeidsmarktdata-goeroe (mooi scrabblewoord) Wim Davidse gebeld en de wijze woorden van Wim waren als volgt:

Even een dwarsdoorsnede door goud/grijs werkend Nederland: aantal werkenden senioren in 2020:

 1. 55 – 60 jaar                       964.000
 2. 60 – 65 jaar                       703.000
 3. 65 – 70 jaar                       190.000
 4. 70 – 75 jaar                         70.000

Let op, ik ben GEEN Intelligence Group, Brandchart en/of CBS, dus pin je er niet op vast (het gaat om the big picture). Laten we er van uitgaan dat de komende jaren mensen gemiddeld met hun 65 uit blijven stromen (uitzonderingen daargelaten). Dan is bijna heel deze populatie uitgestroomd in 2025. Dat zijn ruim 1,9 miljoen mensen die werkgevend Nederland gaan verlaten en vacatures open laten staan, bij gelijke omstandigheden.


Hey boomer! Het is u van harte gegund, u hebt er lang genoeg voor gewerkt (en ja, ik begrijp dat dit geen representatief beeld schetst, maar de foto is te leuk om niet te gebruiken).

In diezelfde periode van vijf jaar gaan er ongeveer 1,7 miljoen mensen toetreden tot die zelfde arbeidsmarkt (Bron: arbeidsmarktinzicht.nl).

Voor de snelle rekenaars onder ons, het klopt…er gaan grofweg 200.000 mensen meer weg dan dat erbij komen de komende vijf jaar en dat is een aantal om rekening mee te houden!

Lang verhaal erg kort: We houden een bijzonder krappe arbeidsmarkt…sterker nog:

We krijgen een krapte in de arbeidsmarkt die we nog nooit eerder gezien hebben.

Dus met of zonder corona en of de economie nu gaat stijgen, dalen of zwabberen. We gaan mensen tekort komen en niet te zuinig ook, we gaan de boomers vervangen!
 

Economische verwachting:


Als je een klein beetje luistert naar BNR, RTLZ en/of een andere bron van nieuws dan kun je met enige voorspelbaarheid zeggen dat we er economisch niet op vooruit gaan de komende jaren. NOW een, twee en drie zijn er om werkgevend Nederland overeind te houden. Tegen de tijd dat NOW weg is zal het voor menig werkgever niet gemakkelijk worden om in dezelfde hoedanigheid overeind te blijven en dat is logisch! Laten we er dus van het gemak van uitgaan dat er enkele honderdduizenden mensen de arbeidsmarkt op gaan komen door grote, middelgrote en kleine reorganisaties en of komende faillissementen.


Nu gaan we dus de komende vijf jaar naar een arbeidsmarkt die veel vacatures en werklozen heeft. Dat is iets wat we nog helemaal niet kennen, want zoals ik in het begin van het artikel schreef: we zijn gewend aan een disbalans met teveel vacatures of te veel werklozen. Zeer zeker niet beide.

En als ervaren rot in recruitmentland mag je één ding wel van me aannemen, zonder mijn theorieën na te Googlen op je telefoon, terwijl je deze alinea nog aan het uitlezen bent op je laptop. Al die stapels met vacatures en al die andere stapels met werkzoekenden, die we gaan zien de komende vijf jaar, die matchen voor geen kant, zeg maar gerust voor geen vijf cent. Deze vraag en aanbod sluit net zo goed aan als een magneet op een aardappelkroket.

Lekker gechargeerd: onze babyboomers laten banen achter in het onderwijs, de techniek en de zorg. ICT Nederland schreeuwde al jaren om mensen. En wij hebben dadelijk hordes mensen beschikbaar die grafisch vormgever, geschoold tot administratief medewerker of medewerker groothandel zijn (bron: Wageningen University). In het onderzoeken van arbeidsmarktdata zit gelukkig wel nog brood.

En om de data-cocktail nog wat ingewikkelder te maken: De generatie Z (generatie geboren tussen 2000 en 2013, ze komen na de millenials en voor de Alpha’s) die de markt opkomt zit niet te wachten op een fulltime baan (het is maar dat je het weet, dan kun je er vast rekening mee houden).

Voor de snelle commerciële lezers onder ons heb ik goed nieuws!


We krijgen veel vacatures en we krijgen veel mensen, maar het matcht niet. Wat doe je dan? Laat inzakken wat ik vroeger bij Randstad leerde: 

Als het er niet is? Dan moet je het maken!

Werkzoekende profiel A. bouw je om naar vacature B. Hoe doe je dat dan?

 1. Valideer de vacature A.
 2. Stel een profiel samen met niveau, competenties en ambities
 3. Kijk naar een doelgroep van beschikbare mensen B.
 4. Match deze twee profielen et voilà

> Zo kun je zorgmedewerkers maken van luchtvaartpersoneel.
> Zo kun je docenten maken van grafisch vormgevers.
> Zo kun je retail managers maken van horecapersoneel.

(Niet gevalideerde profielen zoals je kunt zien).

Van AA werving, ook naar AB werving


We komen uit een markt waar we (mijn inziens) veel te lang hebben gedaan aan AA werving. We hebben een vacature voor elektromonteur, dus we werven net zo lang door totdat we iemand gevonden hebben met een MBO diploma 4 Elektro en 3 jaar werkervaring. Zo’n oud Hollandsche 100% match zoals we dat noemen.

We hadden al jaren structureel in kunnen zetten op AB werving. We hebben iemand gevonden met het niveau, de juiste competenties en de juiste ambitie en we maken de perfecte kandidaat zelf wel! Sommige bedrijven snapten dit wel al eerder, maar dat de hele arbeidsmarkt dit licht nu pas de laatste jaren heeft gezien??

Oké focus Arjan, terug naar de kern! Mijn voorspelling: naast AA werving gaan we de komende jaren ook massaal inzetten op AB werving. En dat is wat ik noem:

De hybride arbeidsmarkt

Als iedereen die term gewoon adopteert, dan spreken we allemaal dezelfde taal.
 

We moeten nog één dingetje samen oplossen als recruitment professionals.


Stel we spreken massaal af, we gaan voor de hybride arbeidsmarkt. We gaan structureel inzetten op AB werving (naast AA werving). En gaan in dit voorbeeld grafisch vormgevers ombouwen naar docenten. De grafisch vormgever zit thuis op de bank op een regenachtige zondagmorgen met zijn iPad op schoot en een rooibosthee in zijn hand. Op jacht naar een mooie nieuwe baan! En dan ziet hij:

Indeed.nl  > Vacature docent 0.8

Hoe weet die grafisch vormgever dan ooit dat hij wellicht in aanmerking kan komen als docent? Hoe kan hij weten dat dit een AB profiel is in plaats van een AA profiel?


Dat doen we door de titel te wijzigen! Zelfde vormgever, zelfde zondag, zelfde regen, zelfde bank, zelfde iPad, zelfde thee, zelfde zoektocht naar een nieuwe baan.


Indeed.nl > Vacature docent 0.8 (oms)

Grafisch vormgever springt een gat in de lucht, rooibosthee over de kat (die zat ook op de bank) want hij ziet tijdens zijn eeuwige online gescroll dat de vacature voor docent een AB vacature is. De grafisch vormgever weet namelijk dat “oms” in de vacaturetitel staat voor “omscholing mogelijk”.

Zullen we allemaal OMS gebruiken als het kan?

Ondanks mijn psychologie van de koude vloer en flauwe Brabantse humor heb ik een serieuze oproep aan: recruitment Nederland, arbeidsmarktcommunicatie Nederland, HR Nederland, tekstschrijvend Nederland en vooral werkgevend Nederland.

Laat ons de voorvechters zijn van de hybride arbeidsmarkt en ervoor zorgen dat heel werkgevend Nederland snapt wat hen te doen staat. En laat heel werkgevend en vooral ook werkzoekend Nederland weten dat ze kans maken om in te stromen op elke vacaturetitel waar (oms) in staat vermeld.

Ik verneem serieus graag hoe arbeidsmarkt experts reageren op dit voorstel! Gaat heen en verspreid het woord en dank voor het lezen!

We sow, you harvest

Wij geloven in samenwerking en in lange termijn partnerschap. Want daar plukken we samen de vruchten van.